Dumskap med alvorlige undertoner

Nabokrangelen på Toten førte til at Hitler gjenoppstod i dukke-form i hagen til en tysk utvandrer. Naturligvis dreier det seg om dumskap, men den respektløse handlingen har alvorlige undertoner.

FAKSIMILE: Artikkelen i Totens Blad har opprørt mange.

Da Peter Wilhelm Fassbender kom til Norge for 11 år siden hadde han neppe sett for seg at han noen sinne skulle få oppleve at en kopi av «der Führer» ble plantet like utenfor stuedøren.

Men en krangel med naboene på Skreia i Østre Toten kommune førte til at utvandreren ble utsatt for de simpleste argumenter og den usleste hersketeknikk som kan brukes overfor en tysker.

«Før het jeg Fassbender, nå heter jeg Hitler. Ned med hekken og gjerdet før vi andre ordner det. Din vrange mann».

Slik lød det sjikanerende budskapet på en pappbit som var hengt opp på Hitler-figuren, naturligvis prydet med det obligatoriske hakekorset på «uniformen» og den lett gjenkjennelige barten i «ansiktet».

– Dette er rasisme og veldig truende, men vi vil ikke la oss skremme, sier Fassbender til Totens Blad. VG Nett har sitert saken, som nå også skaper overskrifter i Tyskland.

Hitlers forbrytelser var grusomme. Umenneskelige. Det hersker det selvsagt ingen tvil om.

Men det er ikke dét denne debatten dreier seg om.

Generasjoner er gått siden andre verdenskrig. Likevel må tyskere i dag – mennesker som aldri noen sinne har hatt noe som helst med nazistenes regime å gjøre – oppleve slik hets.

Når man blir stilt overfor denne formen for sjikane, er det nesten umulig å argumentere imot.

At tyskere i Norge blir trakkasert på dette ynkelige viset er skuffende, men dessverre ikke overraskende.

Jeg synes det er en skam.