Dumskap med alvorlige undertoner

Nabokrangelen på Toten førte til at Hitler gjenoppstod i dukke-form i hagen til en tysk utvandrer. Naturligvis dreier det seg om dumskap, men den respektløse handlingen har alvorlige undertoner.

FAKSIMILE: Artikkelen i Totens Blad har opprørt mange.

Da Peter Wilhelm Fassbender kom til Norge for 11 år siden hadde han neppe sett for seg at han noen sinne skulle få oppleve at en kopi av «der Führer» ble plantet like utenfor stuedøren.

Men en krangel med naboene på Skreia i Østre Toten kommune førte til at utvandreren ble utsatt for de simpleste argumenter og den usleste hersketeknikk som kan brukes overfor en tysker.

«Før het jeg Fassbender, nå heter jeg Hitler. Ned med hekken og gjerdet før vi andre ordner det. Din vrange mann».

Slik lød det sjikanerende budskapet på en pappbit som var hengt opp på Hitler-figuren, naturligvis prydet med det obligatoriske hakekorset på «uniformen» og den lett gjenkjennelige barten i «ansiktet».

– Dette er rasisme og veldig truende, men vi vil ikke la oss skremme, sier Fassbender til Totens Blad. VG Nett har sitert saken, som nå også skaper overskrifter i Tyskland.

Hitlers forbrytelser var grusomme. Umenneskelige. Det hersker det selvsagt ingen tvil om.

Men det er ikke dét denne debatten dreier seg om.

Generasjoner er gått siden andre verdenskrig. Likevel må tyskere i dag – mennesker som aldri noen sinne har hatt noe som helst med nazistenes regime å gjøre – oppleve slik hets.

Når man blir stilt overfor denne formen for sjikane, er det nesten umulig å argumentere imot.

At tyskere i Norge blir trakkasert på dette ynkelige viset er skuffende, men dessverre ikke overraskende.

Jeg synes det er en skam.

Alarm om blind vold – Berlin tenner lys for Jonny (20)

BERLIN (VG) På vei hjem fra fest midt i Berlin forsøkte Jonny (20) å stoppe noen ukjente gutter som plaget kompisen hans. Det kostet ham livet.

TRAGISK SKJEBNE: Jonnys brå og meningsløse bortgang rører hele Berlin. Overfallet på Alexanderplatz og Jonnys skjebne har vært blant hovedsakene i avisene her i det siste. Foto: Hans Chr. Hansson

Jonny og vennene hans bestemte seg for å dra hjem fra utstedet ved Alexanderplatz – i hjertet av Berlin – fordi en av kameratene hadde fått litt for mye å drikke.

På vei til drosjeholdeplassen støttet de kompisen så godt de kunne. Utenfor en kafé bestemte de seg for å ta en pause, slik at den berusede vennen skulle få sitte litt.

Plutselig kom en gjeng unggutter stormende mot dem og rev Jonnys kompis av stolen. Jonny sa klart fra at han ikke aksepterte oppførselen.

Sekunder senere lå han selv på bakken. Han ble slått, trampet og hoppet på. De øvrige vennene forsøkte å tilkalle politiet, men hjelpen kom for sent.

Den ufattelig brutale volden Jonny ble utsatt for natt til søndag for to uker siden tok livet av den 20 år gamle gutten.

– Hvorfor? spør faren hans, Lothar-Günter (59) i et åpenhjertig intervju i avisen Die Welt.

«Pass godt på deg selv» var det siste han sa til sønnen da Jonny dro ut.

Verken Lothar-Günter, hans hustru eller Jonnys to søstre på 15 og 28 år kan begripe hva som har hendt. Det kan heller ikke Berlins øvrige befolkning. Drapet på Jonny har utløst en heftig debatt om sikkerheten i millionbyen.

Jonny var en helt alminnelig 20-åring. Tysk far, thailandsk mor. Ivrig fotballsupporter. I ferd med å fullføre videregående skole, klar for å studere handel. Jobbet ved siden av skolen på pizzeria på Savignyplatz for å tjene noen ekstra euro. Høflig, hyggelig og alltid til å stole på, sier vennene om ham.

– Hva skal dette bety? spurte han guttene som angrep kompisen hans den skjebnesvangre natten.

Jonny var nemlig kjent som en person som bestandig stilte opp for dem han satte pris på.

20-åringen ble slått i hjel bare noen få skritt fra Berlins rådhus, like utenfor populære barer, kule butikker og moderne kinosaler. Gjerningsmennene, hvorav hovedmannen fortsatt er på frifot – på flukt i Tyrkia, hadde tilsynelatende ikke noe motiv. Det var blind vold på sitt verste.

Her i Berlin føler mange seg usikre, for det er langt fra første gangen tilfeldige ofre angripes på åpen gate, i parken eller på u-banen.

Bare timer før angrepet på Jonny ble en 22-åring skutt i magen og livstruende skadet i nabobydelen Schöneberg. Gjerningsmannen hadde spurt offeret om veien, men da han ikke fikk et svar han fornøyd med, trakk han våpen.

To uker tidligere ble en fan av fotballklubben Hertha nær kvalt med sitt eget supporterskjerf på stasjonen like ved Olympiastadion: 31-åringen med Downs syndrom ble uten noe forvarsel plutselig angrepet av ukjente. Bare 15-20 minutter etter kampslutt surret de skjerfet så hardt rundt halsen hans at han nær døde.

I fjor skapte det overskrifter i hele republikken da en 18-åring – helt uten grunn – gikk til angrep på en tilfeldig mann på Friedrichstraße u-banestasjon. Mannen ble slått bevisstløs og fikk alvorlige hodeskader etter blant annet å ha blitt trampet på.

De offisielle tallene viser en nedgang i drap i Berlin; i fjor ble det laveste tallet, 35, siden byen ble gjenforent registrert. Vold skal det også ha blitt mindre av. Politiets fagforening mener imidlertid at tallene ikke er til å stole på.

– Når 4000 politistillinger spares inn, blir det naturligvis også registrert færre ugjerninger, sier talsmann Klaus Eisenreich til Die Welt.

– Berlin var, er og blir voldens hovedstad, legger han til. Samtidig raser den politiske debatten om flere politifolk, mer videoovervåkning og hardere straffer for unge forbrytere.

Søndag ble Jonny fulgt til graven. Flere hundre berlinere samlet seg på Alexanderplatz i et hav av lys og blomster.

– Han ville jo bare hjelpe, sier en klassekamerat til Tagesspiegel.