Hvorfor vraker norske elever tysk?

Dativ, Autobahn und Ordnung? Nei takk!

Fordommene er mange og meningene sterke. Blant elever både i Norge og Sverige står ikke tysk særlig høyt i kurs.

Språket betraktes gjerne som et teoretisk og vanskelig fag, Tyskland som et kjedelig og traust land.

SKREKK OG GRU: I dagens tyskundervisning fokuseres det heldigvis på mer enn bare grammatikk. Foto: Hans Chr. Hansson

I Sverige er tyskfaget i dyp krise for tiden. På «gymnasiet» lærer knapt én av ti elever språket, skriver Kvällsposten. I ungdomsskolen i Oslo pugger bare en av fem tyske gloser, forteller Aftenposten.

Forrige skoleår valgte 36 prosent av elevene i norsk videregående skole tysk på Vg1- og Vg2-nivå. Den store vinneren de siste årene har vært spansk, som i fjor ble valget for hele 44 prosent, fremgår det av statistikk fra Fremmedspråksenteret.

Man kommer langt med engelsk her i Tyskland, men for den som vil mer enn å bestille en øl eller spørre etter veien til neste kneipe, holder det ikke.

Selv tok jeg utveksling til tysk gymnas allerede på videregående skole. Noen år senere flyttet jeg tilbake til forbundsrepublikken, og nå har den tyske hovedstaden vært min adresse siden 2006. Søsteren min var au pair i Niedersachsen, og valgte senere å gjennomføre sin legeutdannelse ved Rhinens bredder i Mainz og Düsseldorf. Broren min studerer nå her i Berlin.

De representerer en sjelden rase, for tallet på norske studenter i Tyskland har sunket dramatisk de siste tiårene.

Ifølge tall fra Lånekassen – gjengitt i Dagens Næringsliv – var det 215 norske helgradsstudenter i Tyskland i 2010, mot 1038 i 1994. Nedgangen var dermed på 80 prosent.

Samtidig velger stadig flere å studere utenlands, men de fleste vil til USA, Australia og Storbritannia.

I Oslo tar skolebyråd Torger Ødegaard (H) grep nå. Han vil løfte interessen for både tysk språk og kultur og har sågar sørget for at tysk blir spesielt løftet frem i skolebudsjettet for 2013.

– Tyskland er ikke bare øl og pølser, sier han til Aftenposten.

Jeg har hørt det før. Men kan ikke annet enn å gi Ødegaard 100 prosent rett.

Hvor viktig dette landet – en økonomisk og kulturell stormakt – er som partner for Norge, særlig innen handel, behøver man knapt å nevne.

Men Tyskland er også et spennende, moderne og åpent land. Og det er vakkert. Jeg synes alltid det er like fint å løpe rundt Außenalster i Hamburg, ta heisen opp til Zugspitze fra Eibsee i Bayern – eller for den saks skyld slentre langs Kurfürstendamm her i nabolaget mitt.

Berlin-boomen har de fleste fått med seg: Den tyske hovedstaden har nå tatt igjen Roma og er Europas mest populære reisemål etter London og Paris. Byen er et eneste stort fyrverkeri.

Behersker man i tillegg – sånn noenlunde i hvert fall – språket som faktisk er Europas største morsmål, kan jeg garantere at utbyttet av tysklandsbesøket blir større.

Går du deg vill i preposisjonene eller snubler i dativ og akkusativ, er det raskt glemt.

Viel Spaß!