Iskaldt i luftfarten

BERLIN (VG) Hverken snøploger eller avisnings-væske kan befri Europas tradisjonelle flyselskaper fra de dype problemene de har å stri med.

TURBULENT: Lufthansa sliter med mer enn krevende værforhold og tallrike kanselleringer for tiden. Fra 1. juli vil store deler av den tyske gigantens Europa-flyvninger bli gjennomført av et lavprisselskap, hvor særlig kabinpersonalet er billigere i drift og kundene ikke får Star Alliance-fordeler. Foto: AP

Snø, kulde og is har de siste dagene ført til store forsinkelser og hundrevis av kanselleringer i det sentrale Europa. Her i Tyskland har det gått kraftig ut over de største flyplassene i München og Frankfurt, som til tider har vært fullstendig stengt.

Les mer: Europa snør ned

I Frankfurt ble det søndag kveld satt ut feltsenger til strandede passasjerer – mange hadde naturligvis ikke Schengen-visum og var dermed fanget i terminalen.

I den bayerske hovedstaden oppfordret Lufthansa i går formiddag passasjerene som var booket på innenriksflyvninger om heller å ta toget.

Les mer: Fly skled av taksebanen i Tromsø

Heftig vintervær er imidlertid på langt nær det største problemet Europas største flyselskap har å kjempe mot.

På det tradisjonelle hjemmemarkedet utfordres Lufthansa av aggressive lavprisaktører, på de lukrative langrutene – fremfor alt til Asia og Afrika – trues den tyske giganten av stadig mektigere konkurrenter fra Midt-Østen.

Les mer: Tar Norwegian av med en norsk langrute-revolusjon?

Tyskerne kjemper med nebb og klør for å hindre at Emirates, Etihad og Qatar skal få tillatelse til å lande på enda flere lufthavner i forbundsrepublikken.

Dersom de gjør det, vil det tyske selskapet uten tvil miste tusenvis av passasjerer: Produktet de såkalte gulfselskapene tilbyr er etter manges syn bedre, og som regel er det også billigere.

Les mer: Singapore Airlines – best i verden?

Her i Europa vil Lufthansa nå gjøre et nytt forsøk på å ta opp konkurransen med lavprisaktørene. Selskapet har i årevis tapt penger i hjemmemarkedet, lyder det fra toppsjef Christoph Franz. Fra 1. juli skal derfor datterselskapet Germanwings, et lavprisselskap, overta alle Lufthansa-strekninger som ikke starter på eller går til hovedflyplassene Frankfurt eller München.

Germanwings er billigere å drifte enn det tradisjonelle Lufthansa: Lønnskostnadene er lavere, fremfor alt i kabinen.

Omleggingen får også følger for norske passasjerer, ettersom Germanwings ligger an til å overta Lufthansa-rutene fra Oslo til Düsseldorf og Hamburg.

For de reisende innebærer nyordningen at det som tradisjonelt har vært Lufthansa-ruter – med gratis og gjennomgående bagasje, setereservasjon, servering om bord og visshet om at de ansatte har gode og rettferdige arbeidsbetingelser – nå blir lavprisselskap-operasjoner:

Vil du ha noe ekstra, må du betale for det.

Germanwings vil heller ikke være en del av det verdensomspennende Star Alliance-nettverket, og medlemmer i for eksempel SAS EuroBonus kan dermed ikke opptjene poeng eller ta ut bonusreiser. Passasjerer med sølv- og gullkort vil heller ikke få sjekke inn ekstra bagasje eller tilgang til lounge, selv om man skal videre på en interkontinental reise fra for eksempel Düsseldorf. Lufthansa går med andre ord delvis ut av alliansen de selv var med på å grunnlegge, sammen med blant andre SAS.

Les mer: Dette blir den nye storstuen til Star Alliance i London

– Å gå inn i Star Alliance er foreløpig ikke planlagt for Germanwings, da dette vil medføre betydelige kompleksiteter og dermed true low cost-modellen, sier Martin Riecken, Lufthansas Europa-talsmann, i en kommentar til VG.

Les mer: SAS beholder EuroBonus

Lufthansas spill er dristig: De forsøker å stjele kunder fra lavprisselskapene i en krig de allerede på mange måter har tapt, samtidig som de vender ryggen til trofaste Star Alliance-gjester.

Overfor frustrerte ansatte hevder Lufthansa-ledelsen at tiltakene er nødvendige for å overleve.

Det samme har medarbeidere i en annen konserndatter, Austrian Airlines, fått høre: I Østerrike har flyoperasjonene blitt overført til nok et datterselskap, Tyrolean, hvor lønnsnivået er lavere.

Erkerivalen Air Berlin hadde et lignende budskap til sine ansatte like før helgen: Lønnen må ned.

Og hvilken debatt som utspiller seg i Norwegian for tiden, med Bjørn Kjos’ trussel om utflagging, unnlater jeg å gå inn på her.

Ut på tur? Følg VG Reise på Facebook!

Den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA er klar i talen: Europa er en problemsone.

Det er utvilsomt blitt billigere å farte verden rundt de siste årene. Men det er verdt å spørre seg til hvilken pris.